Pogosta vprašanja

V zadnjih letih je trg preplavilo mnogo različnih prodajalcev IR panelov pod mamljivimi imeni in nizkimi cenami. Da se ne bi opekli pri samem nakupu vam podarjamo nekaj nasvetov. 80% ponudnikov  na Slovenskem trgu prodaja IR panele iz Azije in po dolgoletnih izkušnjah na področju IR ogrevanja vam nakup takih panelov močno odsvetujemo, saj ne zagotavljajo obljubljenjih prihrankov in ne ogrevajo prostorov dovolj.  Azijske panele prepoznamo pod eksotičnimi imeni, zelo prepoznavni pa so po vizualnosti in imajo vsi tovrstni paneli okvir. Določeni trgovci sicer oglašujejo, da so paneli Nemški, vendar se ne pustite zavesti, saj Nemški paneli niso cenovno dostopni za naš trg, saj se začnejo od 500€ navzgor. Slabe panele boste prepoznali tudi po tem, da imajo vgrajen termostat. V kolikor vam prodajalec ne nudi tudi montaže vam nakup odsvetjuemo. Prodajalca prosite tudi, da vam pove sestavo panela in poreklo.

Iz česa so narejeni nekakovostni IR paneli?

1. Grelni element – tovrstni paneli imajo za grelni element Carbon, ki z leti hitro izgubi na učinkovitosti in moči, zato vam bo panel po nekaj letih deloval z bistveno manjšo močjo kot je navedena.

2. Izolacija – Kakovostni IR paneli imajo na zadnji strani izolacijo, kar zmanjša temperaturo hrbtne strani, večina nekakovostnih IR panelov izolacije nima ali jo ima premalo, zato se na zadnji strani pregrevajo, kar je nevarno tudi pri lesenih površinah, da ne pride do vžiga.

3. IR panel z vgrajenim termostatom  – gre za večinoma nekakovostne IR panele, saj vam bo meril napačno temperaturo v prostoru, poleg tega vam v primeru, da se vam okvari termostat potrebna menjava IR panela, Svetujemo vam nakup ločeno termostat in IR panel.

4. Material – nekakovostni IR paneli so sestavljeni iz slabih materialov, kot so plastika. Tovrstni paneli tudi nimajo zaščite saj grelni element ni zašćiten.

Nasvet: Ko so odločite za ponudnika, se prepričajte ali nudi tudi montažo IR panelov ali samo preprodajo? V primeru, da montaže ne nudi daje velik dvom v takega ponudnika in se ga raje izogibajte.

Ponudnik naj vam točno razloži sestavo panela, poreklo in tovarno proizvajalca IR panelov, saj boste le na ta način natančno vedeli poreklo.

Kvalitetni paneli EU porekla so narejeni iz enega kosa in nimajo okvirja, so robustne izdelave in imajo grelno žico kot grelni element kar bistveno podaljša življenjsko dobo panela. Na hrbtni strani imajo tudi Izolacijo, so tudi nekoliko težji zaradi kakovostnejših materialov.

 

Spodnji izračun velja za klasične stanovanjske in poslovne prostore z višino stropa do višine 2,7 metra. V primeru, da so stropi višji je potrebno dodati še vsaj 15% moči.

Za zelo slabo izolacijo oziroma za objekt brez izolacije je potrebno zagotoviti med 100W/m2 v primeru pa, ko imamo 2 zunanje stene pa tudi do 120w/m2 moči.

Primer:  če imamo sobo 15m2, potrebujemo IR panel moči 1500W . V takih primerih je najbolj ekonomično, da postavimo 2 x 750w močna IR panela, saj z enim panelom ne bomo ogreli dovolj, poleg tega bo poraba energije večja in hkrati življenjska doba IR panela manjša, saj bo IR panel vedno delal z polno močjo, da bo lahko ogrel prostor. Poleg tega si z montažo 2 IR panelov tudi povečamo udobje ogrevanja, saj ni koncetrirarne toplote na enem mestu oziroma tam kjer je lociran IR panel.

Za srednjo izolacijo objekta je potrebno zagotoviti med 70 in 80W/m2, za dobro izolacijo in novo gradnje pa je dovolj že med 40 in 50W/m2.

Nedvomno ima ogrevanje z IR paneli  kar nekaj prednosti, ki jih nima noben ogrevalni sistem in sicer:

Nizka cena in možnost postopne investicije.

Dolga garancija in življenjska doba 30 let in več.

Brez dodatnega vzdrževanja.

Nizka poraba električne energije.

Kotlovnica, dimnik, radiatorji niso potrebni.

Brez obveznih letnih servisov, kot pri drugih ogrevalnih sistemih.

Sušijo vlažne zidove in preprečujejo nastanek plesni.

Ne povzročajo kroženja prahu.

Mogoče jih je kombinirati z obstoječimi ogrevalnimi sistemi.

Hitra in enostavna montaža.

Ne povzročajo alergij in so primerni za astmatike in otroke.

Vzdržujejo idealen temperaturni profil po vsem prostoru.

V zadnjih letih opažamo kar nekaj napak pri nakupu IR panelov, ki včasih povzroča slabo voljo pri uporabnikih.  Praksa je pokazala, da nakup cenovno zelo ugodnih panelov, neustrezna namestitev in predvsem neustrezna moč panelov močno vplivajo na samo izkušnjo ogrevanja, ki jo lahko ponudi tak sistem ogrevanja.  Neustrezni IR paneli, nepravilna namestitev in predvsem nepravilna izbirai moči je glavni dejavnik za preveliko porabo, ki znaša lahko tudi do več kot 40%. Ustrezna moč, ki jo potrebuje sam prostor za ogrevanje je najpomembnejša, da se bodo prikazali prihanki pri ogrevanju in, da bo v prostoru prijetno toplo. Velikokrat zasledimo že na samih embalažah proizvajalcev dvomljive infirmacije o sami kvadraturi, ki jo lahko panel ogreva. Velikokrat so te informacije namenjene za zelo dobro izolacijo oziroma novo gradnjo. Pri starih gradnjih oziroma slabi izolaciji je potrebno moč potrebno pomnožiti za približno x2.

Tukaj enoznačnega odgovora ni, vsak prostor je poseben primer in unikaten, za to je dobro, da vam svetuje strokovnjak glede na vaš primer. V primeru, da ga namestimo na steno moramo biti pazljivi, da ga ne namestimo direktno nasproti steklenih površin, saj nastajajo izgube.

Pomembno je tudi kakšne imamo talne obloge, naprimer keramične ploščice zelo dobro absorbirajo toploto, za to je v tem primeru stropna montaža dobra izbira.

IR paneli Ekowerm z svojo nazivno močjo gorijo le od 2,5 do 6 ur na dan seveda ob predpostavki, da so pravilno dimenzinorani in pravilno nameščeni.

Primer: Za Hišo 80m2  z srednjo izolacijo potrebujemo 6400W moči, kar pomeni, da je mesečna poraba energije okoli 100€/mesec.

Imate dodatno vprašanje?