Pogosta vprašanja

Spodnji izračun velja za klasične stanovanjske in poslovne prostore z višino stropa do višine 2,7 metra. V primeru, da so stropi višji je potrebno dodati še vsaj 15% moči.

Za zelo slabo izolacijo oziroma za objekt brez izolacije je potrebno zagotoviti med 100W/m2 v primeru pa, ko imamo 2 zunanje stene pa tudi do 120w/m2 moči.

Primer:  če imamo sobo 15m2, potrebujemo IR panel moči 1500W . V takih primerih je najbolj ekonomično, da postavimo 2 x 750w močna IR panela, saj z enim panelom ne bomo ogreli dovolj, poleg tega bo poraba energije večja in hkrati življenjska doba IR panela manjša, saj bo IR panel vedno delal z polno močjo, da bo lahko ogrel prostor. Poleg tega si z montažo 2 IR panelov tudi povečamo udobje ogrevanja, saj ni koncetrirarne toplote na enem mestu oziroma tam kjer je lociran IR panel.

Za srednjo izolacijo objekta je potrebno zagotoviti med 70 in 80W/m2, za dobro izolacijo in novo gradnje pa je dovolj že med 40 in 50W/m2.

Nedvomno ima ogrevanje z IR paneli  kar nekaj prednosti, ki jih nima noben ogrevalni sistem in sicer:

Nizka cena in možnost postopne investicije.

Dolga garancija in življenjska doba 30 let in več.

Brez dodatnega vzdrževanja.

Nizka poraba električne energije.

Kotlovnica, dimnik, radiatorji niso potrebni.

Brez obveznih letnih servisov, kot pri drugih ogrevalnih sistemih.

Sušijo vlažne zidove in preprečujejo nastanek plesni.

Ne povzročajo kroženja prahu.

Mogoče jih je kombinirati z obstoječimi ogrevalnimi sistemi.

Hitra in enostavna montaža.

Ne povzročajo alergij in so primerni za astmatike in otroke.

Vzdržujejo idealen temperaturni profil po vsem prostoru.

V zadnjih letih opažamo kar nekaj napak pri nakupu IR panelov, ki včasih povzroča slabo voljo pri uporabnikih.  Praksa je pokazala, da nakup cenovno zelo ugodnih panelov, neustrezna namestitev in predvsem neustrezna moč panelov močno vplivajo na samo izkušnjo ogrevanja, ki jo lahko ponudi tak sistem ogrevanja.  Neustrezni IR paneli, nepravilna namestitev in predvsem nepravilna izbirai moči je glavni dejavnik za preveliko porabo, ki znaša lahko tudi do več kot 40%. Ustrezna moč, ki jo potrebuje sam prostor za ogrevanje je najpomembnejša, da se bodo prikazali prihanki pri ogrevanju in, da bo v prostoru prijetno toplo. Velikokrat zasledimo že na samih embalažah proizvajalcev dvomljive infirmacije o sami kvadraturi, ki jo lahko panel ogreva. Velikokrat so te informacije namenjene za zelo dobro izolacijo oziroma novo gradnjo. Pri starih gradnjih oziroma slabi izolaciji je potrebno moč potrebno pomnožiti za približno x2.

Tukaj enoznačnega odgovora ni, vsak prostor je poseben primer in unikaten, za to je dobro, da vam svetuje strokovnjak glede na vaš primer. V primeru, da ga namestimo na steno moramo biti pazljivi, da ga ne namestimo direktno nasproti steklenih površin, saj nastajajo izgube.

Pomembno je tudi kakšne imamo talne obloge, naprimer keramične ploščice zelo dobro absorbirajo toploto, za to je v tem primeru stropna montaža dobra izbira.

IR paneli Ekowerm z svojo nazivno močjo gorijo le od 2,5 do 6 ur na dan seveda ob predpostavki, da so pravilno dimenzinorani in pravilno nameščeni.

Primer: Za Hišo 80m2  z srednjo izolacijo potrebujemo 6400W moči, kar pomeni, da je mesečna poraba energije okoli 100€/mesec.

Imate dodatno vprašanje?