Kakšna je poraba IR panelov?

poraba ir panelov

IR paneli so zadnja leta postali zelo moderni. Njihova montaža je zelo enostavna, investicija je poceni, vzdrževanje ni potrebno, pa tudi IR paneli poraba je zelo ekonomična. Z njimi lahko ogrevamo vse prostore v stanovanjskem objektu, od spalnice, do najbolj vlažne kopalnice. Lahko jih imamo pa samo za dogrevanje. Kombiniramo jih lahko z drugimi ogrevali, kot naprimer centralno peč ali talnim gretjem, tako bo z IR paneli poraba še manjša.

IR paneli delujejo na princip sončnega sevanja. Preko sevanja oddajajo energijo, ki je očem nevidna, lahko jo le občutimo kot prijetno toploto. Infrardeča sevala skoraj vso električno energijo pretvorijo v toploto, ki jo po oddajanju v prostor absorbirajo predmeti, tla in ljudje. Nekaj od te energije se vrne nazaj v okolico in se porabi za segrevanje zraka. Ker gre pri tem za direkten način segrevanja, praktično ni izgub. Zato je tudi za ogrevanje z IR paneli poraba tako majhna.

Ko se lotite montiranja IR ogreval je najboljša opcija postavitev na strop, saj tako pokrijejo večji del prostora. Lahko se jih postavi tudi na steno, vendar je treba paziti, da so dovolj visoko, da ne sevajo direkt v ljudi, da se toplota lažje enakomerno porazdeli po prostoru in predmetih.

Sami si lahko izračunate, kolikšno moč naj ima panel za vsak prostor posebej. Na kvadratni meter stanovanjske površine se nekako priporoča 60 W moči. Bolje je, da izberete več manjših panelov, kot pa enega večjega za določen prostor. Z manjšimi se bo energija lepo porazdelila in s tem bo tudi za ogrevanje z IR paneli poraba bolj ekonomična. Ker je kopalnica bolj vlažna, se svetuje, da se uporabi panel z 50 % več moči, kot za ostale prostore. Sicer pa se za izračun porabe upošteva še druge stvari, kot naprimer velikost prostora, kakšna je izolacija, kje bo panel postavljen in kakšno maksimalno temperaturo želimo v prostoru.

Poraba se meri v kilovatnih urah ( kwh ). To nam pove koliko vatov moči ( W ) na uro porabimo za ogrevanje. Če smo prej rekli, da se za en kvadratni meter potrebuje 60 W moči, bi lahko rekli, da bo za prostor, ki je velik cca 10 m2, potreben IR panel z 600 W moči. Torej, če imamo v stanovanju tri velike prostore, ki jih želimo ogrevati in v vsakega namestimo dva panela z močjo 600 W, bi bila celotna poraba energije 3600 W, kar je enako 3,6 kWh. Dnevna IR paneli poraba za tako veliko stanovanje bi bila 28,8 kWh. Dnevne kilovate pomnožimo krat 30 dni in dobimo 864 kWh na mesec. Če vzamemo, da je v povprečju v Sloveniji cena elektrike za 1kWh, 0,12 evra, potem bi bil strošek elektrike za ogrevanje z IR paneli za stanovanje v velikosti 60 m2 dobrih 100 evrov.

Vendar je ta izračun le približna ocena, saj je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na porabo in posledično stroške. Pred nakupom se posvetujte s trokovnjakom, ki vam bo s svojimi izkušnjami znal svetovati kakšni paneli so najboljši glede na velikost in izolacijo vaših prostorov.